Tenåringsforeldre må skjerpe seg

  • POSTET: 23.06.2015 - KLOKKEN: 19:36 - KATEGORI: Tanker

Aldri før har det vært like mye hysteri rundt det og ha barn. Du er ikke en ordentlig vellykka forelder med mindre ungen oppnår toppresultater fra barneskolen, er best i de fem ulike idrettene han/hun deltar i og har massevis av venner. Får ungen din Nugatti på brødskiva kan du bare gå å legge deg, da har du faila i foreldrerollen. Dagens foreldre tilrettelegger ned til minste detalj for barna sine, men hva skjer når barnet ditt er tenåring? 

Man kan blånekte så mye man vil, men sannheten er at den glitrende medaljen til generasjon prestasjon har en bakside. I det gullungen vokser til vil han/hun innse at skole og idrett ikke er alt i livet. Ungdom vil alltid ha et behov for å løsrive seg fra foreldrene sine, men det betyr ikke at de ikke trenger deg. Behovet for at du som forelder er der for dem er muligens enda større enn før. Det er på dette tidspunktet du innser at Nugattien på brødskiva i fjerdeklasse ikke hadde noe å si, for nå er det de virkelige problemene som dukker opp. Det hjelper ikke at du var en perfekt småbarnsforelder om du ikke klarer å ta vare på tenåringen. 

Newsflash: 16-åringen din drikker alkohol og har sex. (Statistikk viser at sannsynligheten er stor for at det samme gjelder 15-åringen). Er du bråsikker på at det ikke gjelder din unge, kan jeg love deg at han/hun er den verste. Det som kanskje vil gjøre dere foreldre enda mer fortvila er at dere ikke kan stoppe det. Prøv å nekte tenåringen å dra på fest, det vil aldri fungere som planlagt. Husk: "strict parents create sneaky kids". Det du som forelder derimot kan gjøre er å følge med, prøve å forstå og passe på. Det eneste forholdet det å nekte dattera di å treffe kjæresten sin vil ødelegge, er det mellom deg og hun. Til mer ulovlig du gjør det, til mer vil hun treffe 18-åringen med dunbart og en rusten skranglekasse av et fremkomstmiddel. For å sette det på spissen er det på grunn av deg hun mister jomfrudommen i det flekkete baksetet på en Volvo, og ikke trygt hjemme i sin egen seng. Ingen foreldre vil at barna sine skal ha sex, men etter hvert som de vokser opp vil det skje. Dropp å mase om at de "ikke får lov", og at "det ikke er greit", og fokuser heller på viktigheten med prevensjon. Hvis du tror det å ha et barn som har sex er ille, tenk deg å ha et barn som har barn. Og da mener jeg barn som i betydningen under 18. Den samtalen vil nok uansett sette mer preg på tenåringen enn det kjefting og nekt noensinne vil gjøre. 

Men det som sjokkerer meg aller mest er hvor blinde foreldre er når det gjelder barnas alkoholbruk. Det verste er at de ikke er blinde fordi de ikke vet, men fordi de ikke vil vite. Når utestedet for de på 18 stenger er det sjelden mer enn et par foreldre å se, hvorfor er det slik? Hvorfor henter ikke flere foreldre barna sine på fest? Hva kan være viktigere for en forelder enn å vite at barnet ditt kommer trygt hjem til sin egen seng? I stedet sitter barna på med en råkjører til nærmeste nach, og fortsetter å drikke til de stuper. Det burde være verdt å droppe den halve flaska rødvin på lørdagskvelden til fordel for ditt eget barns sikkerhet. Faktisk, så burde det ikke bare være verdt det, det burde være en selvfølge. Ville du virkelig noen gang kunne tilgi deg selv om noe skulle skje med tenåringen din fordi du ikke tok ansvaret for å få han/hun trygt hjem?   

Selv er jeg oppvokst med beskjeden om at mamma og pappa henter meg når som helst, hvor som helst. Mine foreldre fikk ikke beskjed fra legevakta da jeg drakk meg bevisstløs, siden pappa hentet meg allerede før alkoholen hadde rukket å slå så hardt inn. Tenk om jeg ikke hadde hatt en forelder til å hente meg, hva kunne skjedd da? Foreldrene mine har aldri nektet meg å drikke alkohol eller ha kjæreste, men de har alltid bedt meg være forsiktig. De har skapt en åpenhet, satt seg inn i livet mitt og vet til en hver tid hva jeg driver med. Ikke fordi de er strenge, - men fordi jeg forteller dem det. Moren min kjenner meg muligens bedre enn jeg kjenner meg selv. 

Venninnene mine har kommentert det flere ganger, de synes jeg er heldig og foreldrene mine er "for snille". Ja, jeg er heldig. Men i følge mamma og pappa er de ikke snille, de gjør bare det som burde være en selvfølge for alle foreldre: Nemlig å passe på at barna sine er trygge og har det bra, selv om de er gamle nok til å "klare seg selv". 

11 kommentarer

http://hevhodet.blogg.no/

23.06.2015 kl.22:03

Bra innlegg du tar opp Tina Markeseth :) Men syns helt ærlig at du var veldig spydig i mitt innlegg på

bloggen min. " Ting som irriterer meg" Faktisk så er det slik at man har rett på å vite hvorfor man ikke for jobben. Syns det var unødvendig av det rett og slett. Men ha en fin kveld videre :)

cuskima

23.06.2015 kl.22:11

Enig med deg , eg har både vært streng og hatt frihet under ansvar som regel hjemme....min datter en en oppegående flott jente med sunt vett og sterke meninger som har blitt hentet eller møtt på veien ( eg har ikkje lappen for alle foreldre har ikkje det :P ) hjem fra fest eller vennebesøk når det ble mørkt om hun gikk alene.

Det har vært ting eg har nektet,men bare fordi eg kunne ikkje sagt ja til alt .hun var ikkje en sånn person som kunne ha det så fritt....alikevel har vi vært åpen og hun har fått lov til ganske mye. En annen ting er at noen barn trenger grenser for å føle seg elsket....at de har null grenser fører ofte til at de føler ingen bryr seg. Bedre med grenser de bryter enn at de føler seg uelsket...

Uansett, hun var aldri den verste ,i ettertid ser vi hun var blandt nen av de beste og det gikk bedre med henne enn mange av hennes venner...som også noen venner som også fikk barn veldig tidlig...15 år...DET var prevensjon det hahahahaha :D

Flott innlegg :)

Text by Tina

23.06.2015 kl.22:35

http://hevhodet.blogg.no/: Hvis en bedrift utlyser ledig stilling vil de få mange hundre søknader, da kan de ikke sitte å svare hver og en, det er ikke noe man har rett på heller. Får du ikke en jobb er det fordi noen er bedre kvalifisert, så enkelt er det :) Hvis du synes det var spydig og fortelle deg sannheten får du bare synes det. Ha en fin kveld du og, og takk :)

Text by Tina

23.06.2015 kl.22:39

cuskima: Selv om du ikke har lappen viser det i hvert fall at du satt oppe og ventet eller møtte hun på veien, de fleste foreldre gjør (utrolig nok) ikke det!

Ja, såklart må barn ha grenser, det har jeg og hatt! Men det hjelper ikke med grenser hvis foreldrene ikke har noen anelse om hva ungdommene driver med.

Hahaha, ja det ser jeg for meg! Huff det er jo bare barnet som får barn jo..

Tusen takk :)

cuskima

23.06.2015 kl.22:46

Eg tenker de fleste må tenke hvordan de selv var og a barna er kanskje verre....fordi tidene forandrer seg.

Og alle kan gjøre dumme feil...hvordan skal vi ellers lære?

Klart man trenger ikkje gjøre ALT,man kan lære av andre....men under 18 er man barn både i hjernen og lovmessig...hjernen er ikkje ferdig utviklet og ikkje alt man kan tenke som voksen er logisk for alle tenåringer.

Barn trenger rettledning og veiledning og kjærlighet <3

Text by Tina

23.06.2015 kl.22:47

cuskima: Helt enig, derfor er det såå viktig at foreldre har øynene oppe i denne perioden, men det virker det desverre som om mange ikke har når det gjelder ting de ikke synes noe om.

http://hevhodet.blogg.no/

23.06.2015 kl.22:48

Skjønner det Tina Markeseth. Ærlighet varer lengst. Det var nok bare en miss forståelse. Jeg miss forstod nok :)

mairho

23.06.2015 kl.23:22

Er veldig enig i dette her! Det er såå mye bedre at foreldre ber tenåringene sine om å være forsiktige istedet for å nekte dem å gjøre alt mulig.

Text by Tina

23.06.2015 kl.23:25

mairho: Godt å høre du er enig! :) Ber man ungdommen være forsiktig kan man skape en dialog, mens nekter man vil man aldri nå inn til dem.

MK

24.06.2015 kl.14:49

Dette var et veldig fint og bra innlegg! Jeg mener at kommunikasjon er nøkkelen til alt, og da mener jeg faktisk alt. Ved å kommunisere med hverander vil åpenhet dannes. Mine foreldre og jeg har hatt en god kommunikasjon hele veien. De har aldri vært for strenge med meg, men sagt klart ifra om at jeg må passe på meg selv og være forsiktig i enkelte situasjoner hvor for eksempel alkohol er med i bildet. Da jeg bodde hjemme og ikke hadde sertifikatet var de klare på at de ville og kunne hente meg når som helst og hvor som helst. Alt jeg trengte å gjøre var å ringe.

Jeg er veldig glad for at foreldrene mine og jeg har vært åpne med hverandre og kommunisert, for det har i hvert fall lært meg til å respektere deres meninger og grenser, og det har også lært meg til å ta vare på meg selv :-)

Text by Tina

24.06.2015 kl.16:57

MK: Har det helt likt som deg! Så lenge foreldrene ikke er superstrenge, respekterer man de reglene man har. Takk for hyggelig kommentar :)

Skriv en ny kommentar


Hei! Jeg heter Tina og er en 21 år gammel jente fra Larvik, bosatt i Oslo. Her publiserer jeg ulike tekster jeg har skrevet, morsomme innlegg om sitasjoner folk kan kjenne seg igjen i, litt tips og triks og i blant noen kreative prosjekter. Håper dere finner noe interessant å lese!Kontakt


tinaveronika@gmail.com


KategorierArkiv
hits