Kjære feminister

  • POSTET: 20.09.2015 - KLOKKEN: 12:55 - KATEGORI: Tanker

Jeg skulle gjerne kalt meg feminist. Jeg bryr meg om kvinners rettigheter, lik lønn ved likt arbeid og et delt ansvar når det gjelder hjem og barn. Jeg bryr meg om kvinners rett til å bestemme over egen kropp, og lite vekker like mye avsky inne i meg som å høre om voldtekter og seksuelle overgrep. Når jeg hører saker om jentebarn som blir tvangsgiftet til eldre menn lurer jeg på hva faen som er galt med verden, det samme når kvinner steines til døde for hendelser som ikke en gang er en forbrytelse. Likevel vil jeg ikke kalle meg en feminist, fordi jeg ikke klarer å ta sakene dere fronter i media seriøst. 

For en stund siden løp ei jente maraton med menstrasjonsblod rennende nedover lårene, for et par uker siden poserte ei jente med en menskopp opp i trynet mens hun lot blodet renne nedover hendene og denne uken brukte en kunstner sitt eget menstrasjonsblod til å male et bilde av Donald Trump. Alle hendelsene med samme budskap: Vise hvor naturlig menstrasjonen er og bryte ned fordommer om at mensen gjør kvinnen uren slik tradisjoner sier i mange uland. Det er mye som kan sies om dette, blant annet at avføring er enda mer naturlig da det gjelder alle mennesker hele livet og ikke kun kvinner fra ca. 12-50 år. Man ser likevel ikke folk posere med diaré rennende nedover fingrene. Men vekk fra motbydelig bilder i hodet og over til mer seriøse fakta rundt saken. 

De aller fleste er klar over at kvinner menstruerer, og newsflash: De aller fleste bryr seg ikke. De bryr seg ikke med mindre man får det trykket rett i fleisen, som dere så fint har oppnådd. Ingen har noensinne hatt behov for å se andres mennesker eksrementer, om det så er snørr, urin, sæd eller menstrasjonblod. Det er kort sagt ubehagelig. Disse bildene skaper ubehagelige reaksjoner, og gir motsatt resultat av det dere kjemper for. Når det gjelder tankegangen som finnes i noen tradisjoner om at kvinnen er uren under menstrasjon, tror dere vel ikke oppriktig at bildet deres når landsbygda i India eller Pakistan? For å fjerne disse fordommene er det sanitære forhold som må til. Tilgang på toaletter, vann og ikke minst bind og tamponger. Tenk hvilken forskjell dere kunne skapt hvis dere heller hadde laget en innsamlingsaksjon for dette i stedet for å ta selfies med deres egen mens? Jeg bare sier det.
 


For noen måneder tilbake eksploderte det blant mammaer på sosiale medier. Sakene omhandlet gutte- og jenteklær, gutte- og jentefarger og ulike hendelser de mente var seksualisering av jentebarn. Før sommeren ble det ramaskrik om at kjedebutikkene solgte bikinitopper til jenter ned i treårsalderen. Jaha, er det ikke bare å la være å kjøpe den om de plager deg så jævlig tenkte jeg stille for meg selv, før jeg oppdaget at det største problemet dems var at bikiniene kom i sett. Som feministene på 70-tallet brant BH-er, brenner mødre bikinitopper for barn i 2015 (hvert fall ikke langt unna). Jeg har derimot flere løsninger på problemet: Kjøp settet men kast toppen, kjøp en badedrakt eller kjøp en badetruse på gutteavdelingen. Verre er det ikke. Og med tanke på alle de syke menneskene som finnes der ute, ville jeg selv dekket til min unge med både truse og topp på stranda. 

Rundt skolestart ulmet det opp nok en krise. Det var på tide med innkjøp av matbokser, og en mor som var i bokhandelen hadde fått spørsmål om matboksen skulle være til en gutt eller jente. Uhørt! Det ble debattert rundt i diverse forum og kommentarfelt om hvor ille det var at jentenes matbokser var rosa med hjerter og prinsessekroner mens guttenes var grønne og blå med dinosaurer eller tøffe biler. Dette kommer sikkert til å komme som et sjokk for dere, men det er faktisk mulig å kjøpe den grønne med dinosaurer om jenta di ønsker seg det. Og en annen ting: Det er også mulig å bruke matpapir. Så mens norske mødre hyler over matboksfarger og bikinitopper blir norske jentebarn med utenlandsk bakgrunn tatt ut av landet for å bli omskjært og giftet bort. Hvor mange har du sett rope like høyt om det? Nettopp.


Som feministene på 70-tallet brant BH-er, brenner
mødre bikinitopper for barn i 2015. 


Mens du er redd for selvfølelsen til åtteåringen din fordi hun får rosa matboks, får en annen norsk åtteåring kuttet av store deler av kjønnet. Et inngrep stort sett utført uten bedøvelse, som fører til infeksjoner, smerter ved vannlating, smerter ved menstrasjon, smerter ved samleie og så store komplikasjoner under fødsel at både mor og barns liv står i fare. Mens du banner over bikinitopper blir et annet norsk barn giftet bort til sin 20 år eldre fetter og opplever vold og voldtekter daglig, på en liten kropp som egentlig skulle vært ute og lekt. Hva hvis alle kvinner hadde brukt like mye energi på omskjæring og tvangsekteskap som feil farge på matbokser? Hva kunne vi klart å oppnå? Igjen, jeg bare sier det. 

Jenter skal bestemme over sin egen kropp og sin egen seksualitet, men er du som kvinne stolt av kroppen din og stiller opp på framsiden av et manneblad som Vi Menn eller FHM kan du forvente ramaskrik fra feministene. Da undergraver vi det dere har kjempet for. Ødelegger for alle kvinner. Hører dere selv hva dere sier? Hører dere at samtidig som dere kjemper for at kvinner skal bestemme over sin egen kropp skal vi samtidig dekke oss til og skjule vår seksualitet? Hvor finner dere logikken i dette? Det er uendelige ganger mer kvinneundertrykkende å bli tvunget til å kle seg i store gensere som skjuler formene våre enn å frivillig stille opp lettkledd i et magasin for menn. Vår kropp, vårt valg. Hvorfor ikke la kvinner være stolte av kroppene våre og bruke dem til noe postivt? Å oppfordre jenter til å dekke seg til blir som å si det er greit å seksuelt trakassere kvinner som velger det motsatte.

Det er uendelige ganger mer kvinneundertrykkende å bli tvunget til å kle
seg i store gensere som skjuler formene våre enn å frivillig stille opp
lettkledd i et magasin for menn.  


Det som står på agendaen nå er retusjering av bilder i magasiner og reklame. Fordi det skaper et urealistisk bilde av hvordan man skal se ut. Dere roper høyt om at det fører til lavere selvtillig og spiseforstyrrelser hos unge jenter. Og nei, jeg skal ikke si motebransjen er uskyldige innen dette. Men er dere klare over at målgruppen til magasinene dere snakker om er voksne kvinner i 20-årene? Hvis man som 20-åring ikke skjønner at bildene i et magasin er retusjert uten at det står med en minimal skrift under ville jeg si hun har større problemer enn akkurat kroppspress. For det er ikke magasiner og annonser som appellerer til de unge jentene dere snakker om. Det er de nye sosiale mediene. Og det gjør det heller ikke bedre at vi hver dag spyr ut artikler og kommentarer om hvor grusomt kroppspresset er, vi er alle med på å helle bensin på bålet ved å gjøre dette. 

Hvis du noen gang har besøkt instagram vet du hva jeg snakker om. Her flommer det over av perfekte bilder av tilsynelatende helt perfekte vanlige jenter. De er ikke modeller, skuespillere eller popstjerner. De er vanlige jenter i size 0, med thighgap, hipbones og sixpack. Det er vanlige jenter med hylle på hylle med designersko og vesker. Det er vanlige jenter på fjorten som er flinkere til å sminke seg enn de som er 25. Det er vanlige jenter som er så pene at man blir sittende å måpe. Er bildene retusjert? Det kan man ikke vite. Vet en 14 åring hvordan man retusjer bilder? Kanskje, kanskje ikke. Men det er privatpersoner man følger, man føler man kjenner dem, lar seg rive med. Stoler på dem. Har du noen gang søkt opp #ana på Instagram? Her har du et helt samfunn av unge jenter som deler wheight-goals, eplet de spydde opp, målene rundt midjen og hvor tynne lårene dems er. Tror dere ikke dette påvirker unge jenter i en verre retning enn et magasin med overprisede klær basert på en annen målgruppe? Igjen, jeg bare spør. 


Hvilket av disse bildene vil du tro påvirker en usikker 14-åring mest? Det skrevet av andre fjortenåringer eller en moteserie fra Vogue? 

Jeg skulle ønske jeg kunne kalle meg feminist, men så lenge dere skriker over dere om gutte- og jentefarger, mensen og retusjering av bilder klarer jeg det ikke. Så lenge det ikke er 50/50 sjanse for hvem som blir gravid etter et samleie og føder ungen er vi ikke hen. Det vil alltid være forskjeller, så hvorfor ikke kjempe for det som betyr noe i stedet? Kjempe for de viktige sakene? Kjempe mot kjønnlemlestelse, tvangsgifting, vold mot kvinner, sanitære forhold i u-land og propaganda for spiseforstyrrelser. Den dagen det skjer skal jeg stolt kalle meg feminist. Men ikke før. 

33 kommentarer

TAMH

20.09.2015 kl.13:34

Hadde det ikke vært får alle det forskjellige motstandsgruppene og måten de bruker media på. Er jeg meget sikker på at mye av fokuset hadde vært rettet mot ting som faktisk betyr noe. Folk i dag lager alt for store saker ut av "ikke saker". Det bør absolutt være lov å gå inn i seg selv å tenke før en går ut i media med noe.

Text by Tina

20.09.2015 kl.13:51

TAMH: Så sant. Tror det er mange som bryr seg om de viktige tingene, men det er på tide at de stikker hodet fram i stedet. Sånn som det er nå undergraver de seg selv.

cuskima

20.09.2015 kl.15:49

fy fan -er du sikker på du ung????

I så fall er fremtiden reddet......hatten av for deg....

respekt

Mamma,medblogger og menneske som sliter like mye med alle disse hjerneløsehønsene som du gjør....

<3<3<3<3<3<3

Text by Tina

20.09.2015 kl.15:59

cuskima: Tusen takk for så utrolig hyggelig kommentar! <3 <3 <3

cuskima

20.09.2015 kl.16:21

eg forventer meg store ting av deg faktisk...en gang skal eg være veldig stolt av at eg var en av dem som kjente til deg først :) hahahahaha

Emilie Oshaug

20.09.2015 kl.16:36

JEG ER SÅ ENIG. Herlighet, endelig noen som fikk satt ord på det - takk!! Deler dette på facebook
Fantastisk skrevet!

inabellee

20.09.2015 kl.16:54

*Clap, Clap* dette var perfekt skrevet!! Så sykt sant! You go girl <3

phantomblue

20.09.2015 kl.17:29

Hadde femimistene hatt selvmordsbombere,er jeg stygt redd de nå hadde kommet i busslass til bensinstasjonen du jobber.Og antagelig kjempet om å få være den første til å blåse seg i luften.

En ting man og ofte glemmer i forbindelse med retusjering,er at det som ser ut som en ubetydelig hudorm/svarting.Blir betrakelig større når bildet blåses opp.Og derved langt mer synlig.

Hører forsåvidt ikke dem klage på BH'r som får brystene til å se bedre ut.Modellen ja,men aldri plaggene

Er ganske sikker på at om Jentungen får velge selv,vil hu nok ha den matboxen/leken etc. Med prinsesse på.

Vet ikke om det finnes et eget rosa gen(blir vel skutt for dette) Men vet at jentebarn har en tendens til å velge ting som er rosa eller lyseblå(de som får velge da)

Slik var det når jeg var liten og,slik er det nok i dag og.Var aldri noe snakk om kjønnspress eller at rosa var feil farge for en jente.(Der jeg voxte opp,var gutter var aldri intr i ting som var rosa)Er vel og en grunn til at Barbi dukker kom i rosa esker

Gutter liker ofte en viss type leker, jenter en annen.

Jeg tror dette ligger mye i genene våre. Gi en gutt en lekerevolver eller et sverd,og han vil sansyneligvis med engang vite hvordan han ska holde det.

På samme vis om en jente vil begynne å grehåret til dukken sin.

Sier ikke det er fasit,men tror disse mønstrene ligger dypt i oss alle.

Istedet for at feministene skal hyle opp om stereotyper og at jente og gutte leker/matboxer er skadelig.

La ungen gå inn i butikken og velge selv og se hva de kommer ut med.

Er langt på vei enig med deg ang posering i vi menn el FHM. Selv om de er rettet mot mitt kjønn,ser jeg argumentet ditt.Er jo ikke som om noen tvinger dem til å stille opp,og jeg tror nok de velger selv hvor mye de vil vise.

Tror feministene har på langt nær utspilt sin rolle,og mistet syn av hva de kjempet for engang.Og det har jeg intrykk skremmer dem vanvittig.Derved kommer de opp med alle disse tåpelige fille sakene som du nevner her,i håp om å holde seg relevant.

Og om du fortsatt er i live når jeg skriver dette....Og ikke gjemmer deg i en bunkers et sted MEGET bra innlegg..Som altid!!

Feminist

20.09.2015 kl.17:38

Kjære Tina! Før du uttaler deg om hvem og hva er en feminist så burde du faktisk lese litt om feministene! Det feministene kjempe for er langt fra å kunne springe maraton med menstrasjonblod rennende! Jeg er feminist fordi likestilling ikke kommer av seg selv og som Mary Wollenstonecraft sa jeg ønsker ikke at kvinner skal ha makt over menn, men at de skal ha makt over seg selv. Dessvere i mange land må kvinner holdekjeft. Jeg er feminist fordi hvert eneste år er mellom 8.000 og 16 000 kvinner blir utsatt for voldtekt eller forsøk på voldtekt i Norge og fordi Solveig horne mener at jentene har like mye ansvar i voldtekt.

Og med slik tankegang må jeg "dessverre" si at du er også feminist uansett om du nekter det eller ikke!

:-)

Kristin Solberg

20.09.2015 kl.18:58

Ventet lenge på at noen skal sette ord på tankene mine, bra skrevet!

slankerinna

20.09.2015 kl.19:22

Tommel opp for dette innlegget. Så enig i ALT du har skrevet her.

Ikke få ganger jeg har tatt opp disse temaene her hjemme, både om disse typiske jente og guttetingene. Er det virkelig så mye å hyle for. Og ikke minst bildet med menskoppen, ser virkelig ikke vitsen med å trykke slike bilder i fleisen på folk.

Det er så utrolig mange viktige ting å kjempe for, slik som du beskriver i innlegget ditt. Disse små ubetydelige tingene mange av oss henger oss opp i er til tider helt latterlig.

Cathrine Nilsen

20.09.2015 kl.20:03

Utrolig bra skrevet! Så enig med deg!

Ingrid

20.09.2015 kl.20:22

Så utrolig bra skrevet! Er så enig i det du skriver.

sofiehogstad

20.09.2015 kl.20:36

Wow! Bra skrevet!!

Nicetits69

20.09.2015 kl.23:10

Lenge siden jeg har lest noe så fætte tebakestånde! Voks opp!! Retard!!

Text by Tina

21.09.2015 kl.00:06

Nicetits69: Du høres ut som en særdeles voksen, oppegående og reflektert person :)

Text by Tina

21.09.2015 kl.00:06

sofiehogstad: Tusen takk! :)

Text by Tina

21.09.2015 kl.00:07

Ingrid: Tusen takk, godt å høre flere er enige :)

Text by Tina

21.09.2015 kl.00:07

Cathrine Nilsen: Tusen takk! :) da er det ikke bare meg

Text by Tina

21.09.2015 kl.00:12

slankerinna: Tusen takk for hyggelig kommentar! Godt det ikke bare er meg som har reagert på dette. Å mase om slike uvesentlige ting er med på å skade ryktet og undergrave seg selv.

Text by Tina

21.09.2015 kl.00:12

Kristin Solberg: Tusen takk! :)

Text by Tina

21.09.2015 kl.00:15

Feminist: Jeg har lest meg opp på emnet før jeg publiserte artikkelen. Jeg selv vil kjempe for det samme som deg, men når sakene som frontes i media omhandler mensblod og matboksfarge er det ikke noe jeg ønsker å bli assosiert med, for det er dette folk desverre tenker når de hører ordet feminist. Jeg vil ha fokuset over på de viktige sakene, de sakene som betyr noe. Når dette skjer skal jeg stolt kalle meg feminist :-)

Text by Tina

21.09.2015 kl.00:20

phantomblue: Tusen takk for lang og utfyllende kommentar! :)

Jeg tror jeg tråkker noen feminister på tærna med dette innlegget ja, men det får bare være. Litt debatt er alltid sunt ;)

Når det gjelder gutte- og jentefarger er det er det et resultat av samfunnet vi er oppvokst i, men likevel finnes det utallig mange viktigere saker.

Text by Tina

21.09.2015 kl.00:20

inabellee: Tuuusen takk! <3

Text by Tina

21.09.2015 kl.00:20

Sandra: Tusen takk!! :)

Text by Tina

21.09.2015 kl.00:21

Emilie Oshaug: Tusen takk! :) så gøy at du delte det :)

Text by Tina

21.09.2015 kl.00:21

cuskima: hahaha så hyggelig :) <3

leahisabellv

21.09.2015 kl.17:00

Helt enig med deg!

Vilde

21.09.2015 kl.22:27

Du har et poeng faktisk, hehe! Super innlegg :D

Text by Tina

21.09.2015 kl.23:55

Vilde: Tusen takk! :D

Gutt som støtter mange av feministene sine hjertesaker

08.11.2015 kl.20:49

Veldig glad for at disse ordene ytres og får slik oppmerksomhet. Jeg synes også at det finnes langt mer viktige saker angående likestillingen. Som f.eks. kvinner i midtøsten som blir steinet hvis de blir voldtatt, fordi de liksom har skylden for voldtekten og ikke mannen. Dette er jo helt på trynet. Jeg konfronterte en venninne av meg som erkjenner seg selv som feminist med dette og uttalte meg om at jeg synes at NOEN av sakene til de forskjellige kvinneorganisasjonene her hjemme i Vesten er bagateller i forhold til kvinners situasjon i Midtøsten, vi burde gjøre noe! Svaret hennes var som følger "Vi burde kanskje ordne fullstendig likestilling her hjemme før vi drar dit å løser deres problemer". I mine ører var dette svaret ganske egoistisk. Med tanke på at kvinner mister livet på daglig basis på grunn av likestillings-situasjonen der. Hvor mange kvinneliv skal gå tapt i Midtøsten før vi får total likestilling her hjemme? Skal "redde kvinners liv" bli satt under "Lik lønn", og "Kjønnsnøytrale Halloween kostymer" på dagsordenen? Vil veldig gjerne ha forklaring, svar, kommentar, watevah fra en aktiv feminist som deltar i arbeid om likestilling. Takk hvis du leste hele kommnetaren.

Text by Tina

09.11.2015 kl.22:02

Gutt som støtter mange av femi: Leste såklart hele kommentaren, og er helt enig med deg hvis man ser bort i fra punktet lik lønn. Å ha lik lønn for likt arbeid i Norge 2015 burde vært en selvfølge, noe det dessverre ikke er, og vitner om at vi fremdeles har et lite stykke igjen å gå. Det er når det omhandler kjønnsnøytrale halloweenkostymer og rosa lego det for min del blir tåpelig, av den enkle grunn at det er totalt irrelevant og kun for å ha noe å henge seg opp i. Tenk hvilke forskjeller vi kunne gjort for kvinner i verden hvis alle som hisset seg opp over jente- og guttefarger hadde lagt energien på kvinner som opplever vold, voldtekter og henrettelse kun fordi de er kvinner.

Skriv en ny kommentar


Hei! Jeg heter Tina og er en 21 år gammel jente fra Larvik, bosatt i Oslo. Her publiserer jeg ulike tekster jeg har skrevet, morsomme innlegg om sitasjoner folk kan kjenne seg igjen i, litt tips og triks og i blant noen kreative prosjekter. Håper dere finner noe interessant å lese!Kontakt


tinaveronika@gmail.com


KategorierArkiv
hits