Jul med din glede eller julestria?

  • POSTET: 22.12.2015 - KLOKKEN: 14:30 - KATEGORI: Tekst

Du starter første desember med godt mot, strålende humør, pepperkaker i skålen og det første adventslyset tent for glede. Juleglede. I år skal førjulstiden nytes med alle de gjøremål som hører til. Huset skal vaskes fra gulv til tak, julepynten skal frem, syv slag skal bakes og julegaver til hele slekta skal planlegges og kjøpes. Hva er det ikke å se frem til?

Så gjør vi så når vi vasker vårt gulv. Du angrer på at du ikke klarte å vente med å finne frem julepynten mens du lar moppen kjøre slalom mellom rødkledde nisser og nissekoner. Bang. Med skaftet på moppen river du ned en porselensversjon av nissefar som nå ligger fordelt i biter utover det nyvaskede gulvet. Vekk med moppen og fram med støvsugeren innser du at dette tar lenger tid enn planlagt. Å vaske hele huset i løpet av en dag var lettere sagt enn gjort. Tak og vegger får vente til en annen dag, eventuelt til neste år. 

Selv om husvasken ikke gikk helt som planlagt, ødelegger ikke en knust nisse julestemninga. Du skal nemlig spise julekaker hele førjulstida, og for å være sikker på å ha nok dobler du røra med krumkaker. Allerede halveis nede i den første bakebollen innser du det var en mindre god idé. Du begynner å få brannsår i håndflaten og et svakt minne av fjorårets krumkaker som endte opp som fuglemat i januar kommer frem. Det slår deg at overraskende få gjester spiser julekaker i romjula. Har julekakene overlevd advent er sjansen med andre ord stor for at de overlever til januar (eller når du måtte føle for å tømme kakeboksene). 

Med krumkakene i (kake)boks er det på tide å begynne på det obligatoriske pepperkakehuset. Det som i teorien er en fantastisk koselig juleting, men visjonen om et mesterverk av et hus, nøyaktig dekket med melis blir raskt ødelagt når ingen av veggene vil stå og taket var knekt før du tok det ut av pakken. Med et ser "Barbies Dreamhouse Gingerbread Edition" mer ut som en sliten lagerbygning, dekket av dryppende melis og nonstop på snei. Det er ingenting litt bomull ikke kan redde! Heldigvis kan man kjøpe en del julekaker på butikken. 

Hektiske dager som omtrent forsvinner før neste begynner med "obligatoriske" arrangementer som julebord, skoleavslutninger og juleverksted gjør at du som vanlig kommer litt for sent i gang med julegaveplanleggingen. Idéen om den perfekte julegaven starter som alltid med "hva i all verden skal jeg kjøpe?". Å balansere de ulike faktorene "hva vil han/hun like?", "er den innenfor budsjett?" og "vil det passe tilsvarende gave til tilsvarende familiemedlemmer?" viser seg å være en kabal det omtrent er umulig å løse. Listen er ikke en gang ferdig før du innser at budsjettet sprekker, og samtlige tanter får lyslykter, fikk dem ikke det i fjor? 

Med lista nøye oppført på telefonen inntar du nærmeste shoppingsenter fire dager før jul i likhet med et tusentall andre personer som er like stresset som deg. Du kjenner svetten renne oppover ryggen allerede i det du går inn. Trykt inntil fire andre mennesker i dørkarusellen kjenner du pusten til mannen bak gjøre deg fuktig i nakken, før alle desperat prøver å tråkke over hverandre for å komme først inn. Alt er lov i krig, kjærlighet og julegavehandel 20. desember. 

Inne i butikkene hersker det rene kaos. Det er tomt for legoesken til lillebror, og i desperasjonen over å komme deg ut ender du opp med en dobbelt så stor, - til dobbel pris. Du drar kortet til det blir rødglødende i samtlige butikker, og kjenner armene verke under vekten av alle posene. Gjennomvåt av svette spør du deg selv hvorfor du ikke la igjen jakka i bilen før du minnes at gradestokken viser 6 grader, stiv kuling og regn. I et forsøk på å sjekke om du har alt på lista går mobilen tom for strøm. Du er overbevist over at alle kan se desperasjonen i blikket ditt.  

Som en pause fra julegavene bestemmer du deg for å starte på en ultimate julekosen, nemlig pynte juletreet. Desverre var det ganske utplukket når du dukket opp 22. desember. Du så ikke før du kom hjem at det er litt (veldig) skeivt på den ene sida og du er usikker på om det faktisk står støtt, men det er vel bare sjarmerende? Problemene begynner riktignok allerede i det du finner frem lysene, - som ikke fungerer. Stjerna til toppen er sporløst forsvunnet. Men med kuler og glitter, som katten til stadighet prøver å angripe, blir det da ganske hyggelig. 

Kvelden før kvelden sitter du med fangsten fra kjøpesenteret fordelt i 16 poser, og pakker inn for harde livet. Du begynner å få træler på fingrene av å krølle pakkebånd i det du innser du er tom for teip. Butikkene er stengt, og du har fremdeles flerfoldige gaver igjen som må pakkes inn. Julefreden senke seg du liksom. Du banner stygt mens du febrilsk leter gjennom alle skuffer og skap i håp om finne en bortgjemt teiprull fra fjoråret. I hjørnet står juletreet du pyntet i går og drysser ned på det nyvaskede gulvet, som forresten er vasket to ganger til etter første runde i starten av desember. 

Endelig er julaften her! Du stresser hele dagen for å få unger og mann i dusjen, og inn i finstasen. Selv presser du deg inn i en litt for trang hold-in strømpebukse, som du garantert kommer til å angre på under julemiddagen. Det er ikke til å komme bort i fra at julekakene har satt sine spor. Du tar deg selv i å puste lettet ut, alt er gjort, og nå kan julekvelden bare komme. Med ungenes forventningsfulle smil er alt stresset som glemt, og du tar deg selv i glede deg til pepperkakebaking, gavehandel og juletrepynting til neste år, for da skal nemlig alt gå som planlagt. 

9 kommentarer

cuskima

22.12.2015 kl.14:58

hahahahaha fantastisk :)

eg tror mange har det slik.....eg har ikkje det....eg har gått og lagt med med alt flytende rundt uten å føle et snv av stress,men eg har vært sliten...mest fordi kroppen ikkje spiller på lag mindre enn at eg er stresset.....persillekroppen ahr bestemt seg for å streike så i år er eg glad eg ikkje står for julemiddagen,men komemr til duk og dekket bord hos søskenen mine sin far....eg skal kun bring hundejenter og pakkesangene:D

Eg skal snart på jobb og siden været er så sykt elendig orket eg ikkje farge håret -eg er redd for å bli forkjølet for håret mitt trenger jo 7 timer å luftørke....helt umulig med sånn silkehår som suger vann.....kan event heller farge det i kveld eller natt til julaften er jo en ide ,skal jo pynte treet da hahah :D

Stiller ikkje på julaften i skotksrutet hår med etterverkst og div utvaskete greier som mistet glansen og ikkje er lik resten av håret -eg har nå 3-4 farger tror eg -planen er å få mer en eller go for it å stripe det :D Da ser ingen om det er 20 farger :D

pakkene er pakket,men er noen som kanskje må bytte lapp på.....det ser eg når folk gidder svar -har han lest den boken ,vet du det? Hvis ikkje får han den andre :P Ellers får de bytte seg imellom -det har vi gjort før.

Julefreden senker seg og eg fant frem serenakakeoppskriften min som er bare magisk og tar ikkje mye tid....så den blir bakt

God jul fine du <3

martejohannessen

22.12.2015 kl.16:09

så koselige bilder :)

Beauty by Hermine

22.12.2015 kl.16:36

huff kjipt å høre om den knuste julenissen, hehe. men håper du får en kjempe fin jul søta <3

Therese Bråthen <3

22.12.2015 kl.20:46

Hahaha, fantastisk beskrevet av den normale nordmann :) Jeg skal ærlig innrømme å si at jeg stresset som en helt sist mandag, da de ikke hadde noe av det jeg skulle ha til de siste gavene. Å da handler man som du sier alt for mye, til den doble prisen. Men folk får da gaver ;p haha Kaker baker vi ikke da ingen av oss eter kaker ;p haha

Text by Tina

23.12.2015 kl.16:30

cuskima: Uff, det er faktisk mye verre en stresset altså... Men seg deilig å skulle reise bort og få alt servert på julaften, blir sikker herlig :)

Åhh, samme med håret mitt haha, og jeg ser ut som et troll hvis jeg føner det hehe. Rakk du å farge det? :)

Åhh, det er så irriterende det! Pappa og er umulig med gaver, ønsker seg alltid 2 ting, boksere eller ny bil, ingen mellomting liksom hahah.

Mmm, så deilig! Ha en strålende jul du og <3

Text by Tina

23.12.2015 kl.16:31

martejohannessen: Tusen takk :)

Text by Tina

23.12.2015 kl.16:31

Beauty by Hermine: Haha, det er ikke en ekte historie, men en morsom tekst som generelt tar for seg typisk stress i jula :) Tusen takk, samme til deg <3

Text by Tina

23.12.2015 kl.16:33

Therese Bråthen: Det er sååå stress det!! Skjedde samme med oss.. Sykt typisk. Haha, da er det ikke vits, da går de jo bare til fuglene ;)

cuskima

23.12.2015 kl.23:57

nope null farging de får ta meg som eg er..skjedde så mye i natt at eg må skrive innlegg :D

Skriv en ny kommentar


Hei! Jeg heter Tina og er en 21 år gammel jente fra Larvik, bosatt i Oslo. Her publiserer jeg ulike tekster jeg har skrevet, morsomme innlegg om sitasjoner folk kan kjenne seg igjen i, litt tips og triks og i blant noen kreative prosjekter. Håper dere finner noe interessant å lese!Kontakt


tinaveronika@gmail.com


KategorierArkiv
hits